Säästä viisaasti ja ota rauhallisesti

On ymmärrettävää, että tunnet olosi stressaantuneeksi, kun kulusi lisääntyvät. On huono omatunto, kun tietää, että pitäisi tarttua asiaan, saada talous kuntoon ja tehdä säästösuunnitelmat. Joskus se voi tuntua ylivoimaiselta, mutta paras on ottaa yksi asia kerrallaan. Tunnet varmasti olosi rauhallisemmaksi, kun olet aloittanut. Tässä muutamia neuvoja, miten saat enemmän rahaa säästöön ja mistä kannattaa säästää.

Alenna kiinteitä kulujasi

Säästöjen kasvattaminen tarkoittaa luonnollisesti sitä, että on karsittava menoja. Ylimääräisestä shoppailusta on helppo luopua, mutta tehokkain keino säästää on kiinteiden kulujen pienentäminen, toteaa Nordax Bankin yksityistalouden ekonomisti Susanna Larsson.

“On toki hyvä karsia yksittäisiä menoja tarpeen tullen, mutta pidemmällä tähtäimellä tärkeintä on alentaa kokonaismenoja joka kuukausi. Esimerkiksi vapaa-ajan kulujen lisäksi kannattaa siis tarkastella myös kiinteitä kuluja.”

Susannan vinkit kiinteiden kulujen pienentämiseksi:

  • Tarkista kotivakuutuksesi. Onko mahdollista neuvotella parempi hinta?
  • Entä sähkösopimus? Verkon vertailupalveluissa voit kätevästi vertailla eri sähköyhtiöiden hintoja.
  • Onko sinulla useita pieniä lainoja? Jos et voi maksaa niitä suoraan pois, kannattaa yhdistää lainat, jolloin korko on yleensä pienempi. Näin saat korkokustannukset alemmiksi, ja rahaa jää enemmän joka kuukausi.

Onko lainojen yhdistäminen aina kannattavaa?

Kyllä, monta pientä lainaa tulee yleensä selvästi kalliimmaksi kuin yksi isompi laina, sillä pienten lainojen korot ovat usein korkeammat. Lisäksi kaikissa lainoissa on lainanhoitokuluja. Pienistä puroista syntyy ajan kuluessa suuri menoerä. Ovatko tulosi parantuneet sen jälkeen, kun otit edellisen lainasi? Voit saada vieläkin paremmat lainaehdot ja matalamman koron yhdistäessäsi lainat.

Yhdistää lainani

Kuinka suuri puskuri kannattaa kerätä?

Säästäminen oman talouden turvaamiseksi ei aina tunnu houkuttelevalta ajatukselta. Puskurirahasto tuo kuitenkin arkeen mielenrauhaa. Suositeltavaa on, että säästössä olisi kolmen kuukauden palkkaa vastaava summa. Tarkista kiinteät kulusi ja selvitä, voisiko niissä säästää.

Kuinka paljon kannattaa säästää ennen eläkkeelle jäämistä?

Mietitäänpäs hetki eläkeasioita. Eläke voi tuntua hyvin kaukaiselta asialta, eikä säästäminen välttämättä motivoi. Eläke on kuitenkin tärkeä asia – siitä olemme varmasti kaikki samaa mieltä. Vaikka olisitkin kerännyt itsellesi työeläkettä (joka maksetaan ansiotyöstä), kannattaa silti varmistaa, että myös eläkkeellä on mahdollista säilyttää itselle sopiva elintaso. Tuloista kannattaa säästää noin 3-5 %. Jos siis tienaat esimerkiksi 3000 euroa kuukaudessa, säästettävä summa olisi noin 100 euroa.

Yhdistää lainani