Tunnista turhat kulut - pysy varoissasi

  Tunnista turhat kulut - pysy varoissasi

  Tuntuuko sinusta, ettei taloutesi ei ole täysin hallinnassasi? Ettet aina tiedä mihin rahasi menevät? Et ole yksin. Voi olla vaikea pysyä kärryillä, kun osamaksuja ja pienempiä lainoja on useita – heräteostoksia unohtamatta. Voit kuitenkin saada tilanteen hallintaan. Kun teet budjetin, voit tunnistaa turhat kulut ja saada taloutesi tasapainoon. Budjetin tekeminen ei ole ollenkaan niin monimutkaista tai aikaa vievää kuin miltä se ehkä kuulostaa. Usko pois.

  Älä ajattele liikaa, vaan ryhdy hommiin!

  Alkuun pääseminen on usein kaikkein vaikeinta, mutta kun tartut tehtävään, huomaat, ettei se olekaan niin hankalaa. Hallinnan tunne omasta taloudesta tuo melkein enemmän sisäistä rauhaa kuin joogaharjoitus. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, miltä tuntuu, kun oma talous on hanskassa. Tartu siis toimeen heti! Alla olevia vaiheita noudattamalla pääset helposti käyntiin.

  Tee budjetti

  Budjetin avulla saat käsityksen taloudestasi ja tunnistat turhat kulut. Kätevä tapa on noudattaa 50/30/20-sääntöä, jonka mukaan noin 50 % budjetista muodostuu kiinteistä kuluista, 30 % vapaa-ajan kuluista ja 20 % säästämisestä ja lainan lyhennyksistä.

  50 % - Kiinteät kulut

  Hyvä tavoite on, että korkeintaan 50 prosenttia kuukausituloistasi (verojen jälkeen) kuluu välttämättömiin menoihin, kuten asumiseen, sähköön, ruokaan, vakuutuksiin sekä internet- ja puhelinliittymäkuluihin. Laske yhteen toistuvat välttämättömät menot. Jos summa on enemmän kuin 50 % palkastasi verojen jälkeen, tarkista, voitko karsia joitain kuluja.

  1. Mitä vakuutuksesi kattavat? Onko osa vakuutuksistasi turhia?

  2. Millainen sähkösopimus sinulla on? Vertaile eri sähköyhtiöiden hintoja tekemällä kilpailutuksen kätevästi netissä.

  3. Kuinka paljon maksat puhelinliittymästäsi? Vertaile eri puhelinoperaattoreita verkossa. Hinnoissa saattaa olla suuriakin eroja. Käytätkö kaiken kaistan surffailuun vai riittäisikö halvempi nettipaketti?

  30% - Vapaa-aika

  Vapaa-ajan kuluihin kuuluvat kaikki ne kulut, jotka eivät ole välttämättömiä, mutta jotka tekevät arjesta mukavamman. Siis esimerkiksi shoppailu, matkustaminen, suoratoistopalvelut ja ravintolakäynnit. Laskepa yhteen vapaa-ajan kulusi kuukauden ajalta. Onko summa suurempi kuin 30 % palkastasi?

  1. Ovatko kaikki nämä kulut oikeasti tarpeellisia? Teetkö esimerkiksi paljon spontaaneja alennusmyyntihankintoja? Mitä jos harkitset yön yli ennen ostopäätöstä?

  2. Käytätkö kaikkia tilaamisia suoratoistopalveluita? Jos et, irtisano sellaiset tilaukset.

  20% - Säästäminen

  Vähintään 20 % tuloista kannattaa käyttää mahdollisten lainojen lyhennyksiin ja puskurin keräämiseen, jotta olet varautunut yllättäviin menoihin. Hyvä nyrkkisääntö on, että rahaa olisi säästössä noin kolmen kuukausipalkan verran.

  1. Tarkista, voisitko vaikka lyhentää enemmän lainojasi saadaksesi korkokuluja pienemmiksi.

  2. Jos sinulla on useita pienempiä lainoja, tarkista pankiltasi, paljonko säästäisit, jos yhdistäisit lainasi.

  3. Avaa kiinteäkorkoinen säästötili, jolloin yleensä saat paremman koron, ja talleta sinne summa, jota et tarvitse lähiaikoina.

  Lisätietoa lainojen yhdistämisestä

  PS. Palkitse itsesi aina, kun olet edistynyt yhden askeleen. Näin treenaat aivojasi tarttumaan vaikealta tuntuviin asioihin, sillä palkitsemisen ansiosta tämä yhdistyy positiiviseen kokemukseen.

  Nordax Bank

  NOBA Bank Group AB (publ)

  Rekisterinumero: 556647-7286

  Toimipaikka: Tukholma, Ruotsi

  +46 (0) 8-508 808 00

  www.noba.bank